
Aksamietnica rozložitá
Tagetes patula
Aksamietnicu možno poznáte pod nevábnym názvom smraďoška či smradka. O aksamietnici sa hovorí, že vyženie z domu nielen muchy, ale i choroby.
V našich podmienkach sa zvyknú aksamietnice pestovať prevažne ako letničky kvitnúce žltými, oranžovými kvetmi a ich kombináciami, a to od začiatku leta do jesene. Priamo na záhon ju stačí vysiať v apríli, no rastlinky si môžete aj predpestovať. Aksamietnice sú nenáročné rastliny, nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť a sú takmer bezúdržbové. Neznášajú prelievanie a súčasné suché letá zvládajú výborne. Sú odolné a zvyčajne dobre prosperujú. Ich prirodzeným nepriateľom sú slimáky a slizniaky, ktoré mladé rastlinky dokážu takmer zlikvidovať.
Aksamietnice pochádzajú z Mexika, odkiaľ boli rozšírené do Severnej Ameriky a neskôr do Európy, kde sa pestujú od konca 18. storočia. Patria do čeľade astrovité. Jednotlivé druhy sa od seba líšia sfarbením, tvarom a veľkosťou kvetov.
Jej vôňa, človeku nie príliš príjemná, je súčasne odpudzujúca pre otravný hmyz a neúnavných záhradných škodcov. S obľubou sa preto vysádza pozdĺž zeleninových záhonov, ako prirodzená ekologická ochrana proti škodcom. Odpudzuje háďatká, vošky, červíky v pôde, molice a mnoho ďalších škodcov. Z pôdy tiež odstraňuje plesne a hnilobu.
Často sa využíva v liečiteľstve vo forme mastí, tinktúr či čajov. V minulosti bola uznávaným prostriedkom v boji proti hnačke, bolestiach brucha a tráviacich problémoch. Odvar z nej slúžil ako prvá pomoc pri opici. Mexickí indiáni používali tinktúru z aksamietnice na zlepšenie laktácie u dojčiacich matiek a zmiernenie reumatických bolestí.
Aksamietnice majú upokojujúci účinok na žalúdok. Vhodné sú pri kŕčoch, hnačke aj plynatosti. Stačí, ak ich zalejete horúcou vodou a popíjate ich pri zažívacích ťažkostiach, ako je napríklad plynatosť či hnačka. Odvar z kvietkov aksamietnice možno používať na umývanie očí, zrak budete mať ostrejší a jasnejší. V kvetoch obsiahnuté oranžovožlté farbivo luteín, sa roky využíva ako prípravok na zlepšenie zraku, a to aj vo farmaceutickom priemysle.
Aksamietnicu si vypestujte zo semienok, ktoré ste si odložili z uplynulej sezóny. Semená si udržujú klíčivosť až 4 roky!
Aksamietnice sú jedlé kvety, v kuchyni ich môžete pridať do sladkých i slaných šalátov, omáčok, polievok. Prekvapia vás svojou exotickou chuťou pripomínajúcou aníz.
Text: Zuzana Paprskárová













