top of page

Trinidad Moruga Scorpion

Chilli

Trinidad Moruga Scorpion je kultivar druhu paprika čínska (Capsicum chinense) pochádzajúci z oblasti Moruga na ostrove Trinidad (štát Trinidad a Tobago).

13. februára 2012 ju Chile Pepper Institute na Novomexickej štátnej univerzite v Las Cruces vyhlásil za najpálivejšiu čili papričku na svete s pálivosťou vyše 1 200 000 jednotiek Scovilleho stupnice (SHU), pričom jednotlivé plody môžu dosahovať aj vyše 2 milióny jednotiek pálivosti. Avšak Guinnessova kniha rekordov papričku Trinidad Moruga Scorpion v úlohe najpálivejšej chilli papričky na svete nepotvrdila.

Predchádzajúcim šampiónom v pálivosti bola indicko-bangladéšska paprička Bhut Jolokia, súčasným držiteľom rekordu je juhokarolínska paprička Carolina Reaper.

Odborník na čili papričky a riaditeľ Chile Pepper Institute na Novomexickej štátnej univerzite v Las Cruces Paul Bosland povedal: "Uhryznete si a sprvu to nevyzerá nijako zle, ale potom to zrazu príde a tá sila je stále väčšia a väčšia a väčšia, takže je to veľmi nepríjemné."

Ak ponecháme bokom pálivosť, má paprička Trinidad Moruga Scorpion ľahkú ovocnatú príchuť, ktorá dáva sladko pálivú kombináciu. Paprička sa dá takmer všade na svete pestovať zo semienok. Ak nie je rastlina vystavená mrazu, je to trvalka, ktorá rastie celoročne a ktorej rast sa v chladnom zimnom období spomaľuje.

Paprika Trinidad Moruga Scorpion Yellow je neskorá odroda papriky čínskej (Capsicum chinense), extrémne silne pálivá , kedy na stupnici pálivosti SHU dosahuje hodnoty až 1 200 000 . Trinidad Moruga Scorpion Yellow  je jedna zo súčasných najpálivejších papričiek na svete (ešte v roku 2012 bola dokonca na prvom mieste) a pochádza z oblasti Karibiku (súostrovie Trinidad a Tobago). V našich podmienkach ju môžeme pestovať v skleníkoch a fóliovníkoch, prípadne v teplých oblastiach aj vonku na poli. Rastlina má vysoký, rozložitý rast (cca 170 do výšky a 100 cm do šírky) a vyznačuje sa zvraštenými , turbanovitými plodmi s typickou výraznou špičkou , ktoré dorastajú do dĺžky 4 – 5 cm a šírky 2 – 3 cm. Charakteristickým rysom je pretlačenie plodu v spodnej časti a tiež výrazne vráskavá a lesklá šupka s pravidelným vydutím po obvode. Plod je v technickej zrelosti zelený av botanickej zrelosti sa vyfarbuje do sýto žltej farby (citrónový odtieň). Chuť a vôňa je intenzívne ovocná a samozrejme tiež neskutočne štipľavo ostrá .

Pestovanie: Vyžaduje pôdu bohatú na živiny. Dobre reaguje na kvapkovú závlahu.

Použitie: Vhodná na priamy konzum ako chuťová špecialita (vzhľadom na pálivosť len malé množstvo).

bottom of page