top of page

Jalapeño

Chilli

Pálivá odroda papriky pochádzajúca z Mexika, dosahuje pálivosť 2 500 - 6 000 SHU. Plody sú v technickej zrelosti zelené a v botanickej červené. Plody sú veľké 5 - 8 cm. Rastliny sú 50 - 60 cm vysoké a bohato sa vetvia. Vhodná pre pestovanie na poli, vo fóliovníkoch i skleníkoch. Rastliny vyžadujú teplo a dostatočnú zásobu živín. Zrením papričky červenajú.


[vyslov:chalapeňo] je typ čili papričky. Ide o skupinu kultivarov z druhu paprika ročná (Capsicum annuum)

 

Táto paprička je pôvodom z Mexika. Svoje meno má podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa (španielsky), ale pôvod slova je z aztéckeho Xalapa (jazyk nahuatl). Ide pravdepodobne o najpopulárnejšiu papričku na americkom kontinente. V porovnaní s ostatnými čili papričkami sú teda jalapeños mierne pálivé až pálivé.

Papričiek jalapeños je vyšľachtených veľmi mnoho variánt, napríklad: Tipico, Meco a Merita, ktoré sú veľmi populárne v mexickej kuchyni. Vyúdená a vysušená paprička jalapeño je známa ako chipotle, ktorú často nájdeme v omáčke adobo. Na chipotle sa spracúva približne 20 % celkovej produkcie jalapeños. Zelené a zľahka zaúdené jalapeño sa v rezoch tiež nakladajú do slanokyslého pikantného nálevu a konzervujú. Pálivosťou sa dajú prirovnať k maďarským "čerešniam", preto sú veľmu obľúbené ako príloha ku steakom, alebo pouličným jedlám, podobne ako v našich končinách baranie rohy, feferóny alebo alma paprika.


bottom of page